IT-Forum 2018


Det var publikrekord på IT-Forum i år. Det säger nog en del om den tid vi lever i. De flesta har insett behovet av digitalisering, men många funderar fortfarande på hur man gör. Årets tema var nya sätt att göra affärer i en digitaliserad värld. 

Landshövding Per Bill fick inviga årets IT-Forum. Han introducerades av roboten David, som ansåg att moderator Malin Rogström pratade lite för mycket strunt och helt enkelt tog över. För de morgonpigga hade dock CGI redan inlett dagen med ett frukostseminarium, där Robert Ylitalo beskrev konsten att flytta en hel stad. Med hjälp av data och digitala verktyg kan mycket planeras långt innan man sätter en enda spade i marken. Det sparar både tid, frustration och pengar.

– Att flytta Kiruna är kostsamt, men öppnar otroliga möjligheter. Allt är nytt. Det är en våt dröm för varje stadsplanerare! Vi börjar från scratch och bygger en hållbar stad för framtiden. Varje litet rör, varje liten gatstump kan planeras smart, berättade han.


Publik IT-Forum 2018. Foto: FindIT.
 

Huvudtalare manar till balans

Fredrik Löfgren, robotutvecklare på Linköpings universitet var en av årets huvudtalare. Han menade att det finns två läger idag: de som brinner för digitalisering och inte ser några risker alls, och de som är rädda för utvecklingen. Fredrik vill se mer balans i diskussionerna, men tycker inte att vi ska vara rädda för tekniken som sådan.

– År 1790 var 90% anställda i jordbruket. Idag ligger den siffran på 1,7%. Det betyder inte att alla är arbetslösa. Vi gör andra saker. Varför tror vi att digitaliseringen ska göra oss alla arbetslösa, frågade han retoriskt.

Hans budskap var att digitaliseringen ger enorma fördelar för människan, men att vi måste vara på tårna när det gäller digital säkerhet och vad vi använder tekniken till. Balans helt enkelt.

Som vanligt fanns det tre spår att följa under dagen: Industrins nya digitala verktyg, Resurs- och kompetensförsörjning samt Digital säkerhet och digitala innovationer.


Fredrik Löfgren och roboten David. Foto: FindIT.
 

Industrins nya digitala verktyg

Artificiell intelligens (AI) gick som en röd tråd genom alla föredragen i detta spår. Tekniken finns där och det gäller att börja tänka annorlunda för att hitta den riktiga nyttan med det. Sara Edin från FindIT visade bland annat hur AI används praktiskt i ett pilotprojekt på Billerud Korsnäs och Cecilia Hyrén från Prindit/RISE SICS beskrev hur AI kan användas för att ta reda på hur en organisation mår.

Andra talare var Elin Sjöström från byBrick Interface som visade case både från virtual reality (VR) och augmented reality (AR), och Joakim Åström från Microsoft som inspirerade till att skapa hållbarhet och ökad säkerhet med AI, medan Stig Persson från Ericsson gav publiken insikter i hur kombinationen av 5G och Industri 4.0 kommer att hjälpa tillverkande industri att bibehålla sin konkurrenskraft.


Besökare testar virtual reality. Foto: FindIT.
 

Resurs- och kompetensförsörjning

Vi står inför en enorm kompetensförsörjningsutmaning i industrin. Ytterligare 70 000 personer kommer att saknas fram till 2022, bara i Sverige. Samtidigt minskar antalet kvinnor i branschen. Hur får vi tillbaka dem, och hur kan vi nyttja våra nyanlända? Det var frågor som kom upp i det här spåret under dagen.

– Det har aldrig varit roligare än nu att jobba med IT. Ingen, eller väldigt få, sitter längre i mörka källare och kodar, nu räddar man världen, sa Pär Fors från CGI Sweden.

Andra talare under dagen var Martin Persson från Academic Work som berättade hur hans företag hjälpt över 300 företag att rekrytera bristkompetenser och samtidigt gjort det möjligt för nya personer att komma till branschen, och Alicia Espinosa som beskrev vikten av värderingsstyrt arbete.


Farhad Nekouei, IUC Dalarna. Foto: FindIT.
 

Digital säkerhet och digitala innovationer

Alla föreläsare i det här spåret var överens om att digitalisering ger oss oändliga möjligheter, men ju mer vi digitaliserar, desto mer sårbara blir vi och den som vill åt våra hemligheter och system kommer alltid att leta efter den svagaste länken.
– Det där med att inte ta emot godis av vuxna du inte känner är gammalt. Det som gäller nu: ta för guds skull inte emot USB-stickor av folk du inte känner, konstaterade Eliza Öberg från Expisoft.

Precis som alla talare i det här spåret hade Joel Reyier från Sogeti många användbara tips på hur man ökar säkerheten i sitt företag, men tryckte också på vikten av balans:
– Vi måste ha koll på vilken data vi måste skydda. Det kanske inte gör något om någon annan kommer åt informationen från den digitala termometern i köket, men produktionskritiska data känns däremot rimligt att skydda, uppmanade han.

Andra talare var Johan Thulin från Combitech som gav konkreta förslag på hur man kan skydda sig från attacker, samt Urban Johansson från Summ Systems och Steve Brown från Altran som båda beskrev och berättade om digitala tvillingar.


Eliza Öberg, Expisoft. Foto: FindIT.
 

Avslutningstalare och årets nätverkare

Stefan Frölander, Head of Digital Transformation Production på Sandvik Coromant var årets avslutningstalare. Han beskrev komplexiteten i att digitalisera en global verksamhet med fabriker i hela världen, att tekniken redan finns, redo att implementera, men att den skapar nya utmaningar, inte minst ur ett ledarskapsperspektiv:

– En fråga vi måste ställa oss är hur vi hanterar den data vi samlar in. Bara för att jag ser att fabriken i Moskva inte fungerar på söndag morgon kanske jag inte ska agera på det, utan lita på att ledningen kommer att analysera informationen och återkomma till mig med en plan. Det handlar om tillit, ansvar och befogenheter.

Stefan Frölander avslutade, precis som Robert Ylitalo och Fredrik Löfgren inledde dagen med de mjuka frågor som digitaliseringen skapar, såsom ledarskap, affärsmodeller, moral och etik. Tekniken finns där, men vi måste lägga tid och kraft på att använda den på bästa sätt? Förhoppningsvis fick alla besökare många aha-upplevelser under dagen!


Stefan Frölander, Sandvik Coromant. Foto: FindIT.
 

Årets nätverkare

Årets nätverkare: Joakim Helmbrandt från Högskolan i Gävle, med motiveringen:

"Årets nätverkare är en person som med öppenhet och stort engagemang gör sitt allra bästa för att koppla ihop människor och organisationer som kan ha nytta av varandra och där just nätverkandet är en stor del av framgångarna bakom det. Med sitt ödmjuka och inlyssnande sätt öppnar hen dörrar och bidrar med insikter. Han visar stor nyfikenhet för hur andra gör liksom att han försöker skapa lärande av det. Årets förebild vad gäller nätverkande är Joakim Helmbrant."


Joakim Helmbrandt tar emot priset som årets nätverkare. Foto: FindIT.

Tack för ditt deltagande och engagemang under dagen!