Nyhetsbrev april

 
Nu får vi väl ändå säga att våren är här och det firar FindIT med att planera för kommande månader och inte minst har vi startat planeringen inför höstens två stora event: FöretagarForum där vi deltar och IT-Forum som vi arrangerar i vanlig ordning. I nyhetsbrevet hittar du inbjudan till nätverksträff för Qnet, artikel från senaste seminariet, viktiga datum att spara i kalendern med mera. 
 

Aktuella seminarier och aktiviteter

 

Maarit Kaskela inviger förra årets IT-Forum. 
Qnet träffar Maarit Kaskela, IT-direktör, Ovako
Nätverksträff – 7 maj 
Välkommen till en träff med Qnet på Ovako i Hofors där vi möter deras IT-direktör Maarit Kaskela. Maarit berättar för oss om hur hon ser på sin roll idag, resan dit och hur det fungerar att vara kvinna i en bransch där männen är i majoritet. 

Information och anmälan
Plats: Ovako, Hofors. Utförligare beskrivning kommer. 
Tid: 15: 00 - 17:00 
Anmälan: senast den 4 maj,   via denna länk 

För mer information:
Helen Karlsson, 026-24 02 98 eller helen.karlsson@findit-solutions.se.
 

Gå med i Qnet!

Qnet - ett nätverk för dig som är kvinna och jobbar med IT

Nätverket Qnet vill stärka och inspirera dig som är kvinna i industrin och jobbar med IT på något sätt eller dig som jobbar med IT som på annat sätt är kopplat till industrin. Kanske är du IT-leverantör till industrin? Kanske jobbar du med företagets affärssystem eller webb? Känn dig välkommen till Qnet. Genom studiebesök, workshops och föreläsningar vill vi ge dig värdefull information, inspiration och goda möjligheter till nätverkande. 

Gå med i Qnet och få inbjudningar till seminarier, studiebesök och andra aktiviteter. Du får ett nyhetsbrev (samma som går till hela TeamFindIT), och riktad information till Qnet. 

Enklast gör du detta genom att skicka ett mail till: info@findit-solutions.se, men ring oss gärna på 026-24 02 98 om du har frågor och vill veta mer. Och tipsa oss gärna om ni vet någon som ni tror skulle ha nytta av att vara med i Qnet.  

Varför vänta? Anmäl dig redan nu till Qnet-träffen den 7 maj.  Anmäl dig genom denna länk.
 
 

Mer från FindITGamification skapar engagemang i industrin

"Gamification är en process där man använder speltänk och spelmekanismer för att engagera människor även i andra sammanhang. För oss på ABB är det förstås industrin som är mest intressant"  det sa Susanne Timsjö, Manager, User Experience, ABB, när hon föreläste för FindITs medlemmar. 
 
En onsdagseftermiddag i mitten av mars fylldes Sandbacka Park med förväntansfulla FindIT-företag som ville veta mer om Gamification. 

– Man brukar säga att det krävs tio tusen timmar för att bli proffs på något. Forskning visar att de som tillhör Generation  Z – det vill säga de som är födda senare än 1994 -  kommer att ha spelat dataspel i tio tusen timmar när de fyller 21 och ska ut i arbetslivet. De är proffs och det måste vi såklart dra nytta av, säger Susanne.

Intressant för industrin tycker deltagarna
–  Jag hade hört talas om gamification men var osäker på vad  gamification egentligen innebär. Jag tyckte att jag fick en bra genomgång och bättre förståelse för den utmaning vi står inför när det till exempel gäller att attrahera ungdomar till jobb i industrin.  Vi är en traditionell processindustri och det Susanne pratar om och det hon och hennes grupp på ABB har kommit fram till gäller även oss, säger  Rolf Hedberg, IT Team Leader, Stora Enso, en av deltagarna på seminariet.  

Läs hela artikeln: Gamification- ett lyft för industrin
För mer information:
Britta Haag, britta.haag@findit-solutions.se, 026-24 17 57.


IT-Forum 2015 - Save the date! 

Den 11 november är det återigen dags för IT-Forum så boka datumet i din kalender redan nu.

Nu letar vi de årets heta ämnen
FindIT är i gång med planeringen inför höstens IT-Forum och vanligt förekommande ord i våra diskussioner har varit:
IT-säkerhet, Industri 4.0, mångfald, internationellt fokus, gamification, återindustrialisering, komptensfrågan, utmaningar, möjligheter... 

Tipsa oss!
Nu vill vi veta vad du tycker. Vilka trender ser du som vi inte får missa att ta upp? Har du sett någon riktigt bra och inspirerande talare?
Vilka är morgondagens utmaningar inom industrin? Berätta gärna för oss vad ni vill ha med på programmet under IT-Forum 2015.

Leverera lite kunskap till frukost?
Förra årets frukostcase som genomfördes av två av våra huvudpartners fick mycket goda recensioner och var ett uppskattat sätt att starta dagen på för många av deltagarna på mässan. Kanske är ditt företag intresserad av att leverera frukostcase i år och samtidigt bli vår huvudpartner? Slå oss en signal eller maila så bokar vi ett möte.

Vill du vara med som utställare på IT-Forum 2015?
Som tidigare år kommer vi att erbjuda monterplats till dig som vill ställa ut på IT-Forum. Har du idéer kring detta och vill boka en plats redan nu så är du välkommen att höra av dig!  

För mer information:
Helen Karlsson, 026-24 02 98 eller helen.karlsson@findit-solutions.se.
 

Att väcka intresset för programmering - CoderDojo och Teknikmässan
CoderDojon ångar på
Initiativet Coder Dojo rullar på och  hittills har vi haft sju  träffar med 60 unika barn/ungdomar från Sandvikens kommun och vi har idag 17 mentorer. Och flera av barnen är återkommer till alla på träffar.  Bor du i Sandvikens kommun och vill anmäla ditt barn till kodstugorna kan du göra det här: Anmälning till CoderDojo Sandviken.

CoderDojo Sandviken finns också på facebook. Bra sida att gilla om du är intresserad av programmering och att lära ut.

Vill du vara med som mentor i CoderDojo?
Skicka ett mail till coderdojo.sandviken@gmail.com så kontaktar vi dig. Eller ring Ida Lundberg, SPU och FindIT 026 - 24 17 30.


 
Teknikmässan
Den 17-18 mars var FindIT med på Teknikmässan i Borlänge. En mässa arrangerad bland annat av Framtidsmuseet. Där träffade vi ena dagen elever från klass 8, och andra dagen elever från gymnasiet åk 3. Vi pratade programmering och visade inspirerande filmer från området och berättade om våra kodstugor såklart för både lärare, elever och andra intresserade.


 

Här träffar ni FindIT i april och maj

  • Vi besöker Fiber Optic Valleys event Innovation Day den 23 april. 
  • Findt på Stålforum 12 maj, Stabarg, Falun
FindIT är med på Stålforum som i år äger rum den 12 maj i Falun, Staberg med inbjudna gäster för en öppen “idé”-diskussion om hur man gemensamt kan utveckla förutsättningarna att lyckas med produktionshöjande och kvalitetsförbättrande investeringar i stålindustrin.
 

Några frågor som hanteras under dagen är:
Från akutunderhåll via förebyggande till maskindiagnostik och tillståndsbaserat underhåll, service. Vad erbjuder den nya tekniken och hur ser framtidens underhåll ut både process- och system- mässigt?

Kom och lyssna på FindIT och alla andra deltagare vid Stålforum 2015!  

 
 


Nästa nyhetsbrev utkommer runt den 10 maj.