Nyhetsbrev maj


Välkommen sköna maj! Här kommer månadens nyhetsbrev från FindIT.
 

Aktuella seminarier och aktiviteter

 

EU-projektet InTouch-ICT bjuder in till seminarium

Seminarium–  1 juni

FindIT och EU-projektet InTouch-ICT bjuder in till ett seminarium om nya kunskaper och kompetenser och nya vägar till lärande.
 
 Den 1 juni har du möjlighet att få veta hur IT-företag i Europa ser på kompetenser som anses värdefulla för framgång och utveckling, men som ligger utanför den normala kärnkompetensen, så kallade ”non routine skills”, eller på svenska ”icke rutinmässiga kunskaper”.Du kommer även att få prova på hur ”gamification” kan te sig i utbildningsvärlden genom att få testa mobilbaserade utbildningsmaterial, kopplade till vad som utpekas som de tio viktigaste icke rutinmässiga kunskaperna.

De tio främsta ”non rutine skills” som företag i Europa beskriver som viktiga är:
 • Kommunikation
 • Team work
 • Planering
 • Förmåga till lärande och utveckling
 • Öppenhet för förändring
 • Kreativitet
 • Göra sig förstådd
 • Förmåga att fatta beslut
 • Innovationsbenägenhet
 • Flexibilitet
För vem?
Målgruppen för seminariet är ledare och personer inom HR funktioner i små och medelstora företag, gärna inom IT-sektorn.

Mer information om InTouch-ICT projektet finner du på www.intouch-ict.eu Där kan du läsa mer om projektets partners, och mer om vad som sker inom projektet.

Datum:  måndag den 1 juni
Plats:     Sandbacka Park, Sandviken.
Tid:        9.00 - 12.00 med efterföljande lunch.
Kostnadsfritt.

Anmälan
Anmäl dig via den här länken.

Kontakt
Britta Haag, FindIT
Telefon: 026-24 17 57, mobil 070-089 96 59
E-post: britta.haag@findit-solutions.com

Qnet träffade Maarit Kaskela, IT direktör, Ovako som imponerar på många plan


Ett tjugotal medlemmar i Qnet träffades på Ovako i Hofors för en nätverksträff den 7 maj och värd för mötet var Maarit Kaskela, IT-direktör på Ovako. Maarit  tog oss med på en resa genom sin karriär till sin roll i dag. Hon berättade om fördelarna, nackdelarna och vad som är de stora utmaningarna med att jobba med IT på ett stort internationellt företag på ett rakt och mycket inspirerande sätt. Hur man dessutom kan kombinera yrket med att sportsliga satsningar på tävlingar som Maraton, Iron man och Triatlons fick vi också veta. 

Frågor som uppstod på mötet  var allt från hur man kan hålla i sin träning när man är på resande fot till frågor som rör hur man bygger upp en IT-avdelning och hur man tar betalt för det man gör. Hur har det fungerat att vara kvinna i en bransch där männen är i majoritet och vilka kulturella skillnader finns det i olika länder pratde vi också om. Med på träffen var ett antal tjejer som studerar IT/GIS eller Dataingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle. Vi enades om att redan yrkesverksamma och studenter kan hjälpa varandra och ha nytta av att träffas i nätverket. 

Gå med i Qnet 
Du som på något sätt jobbar med IT inom ett företag med koppling till industrin är varmt välkommen som medlem i Qnet. Som medlem i Qnet får du inbjudningar till seminarier, studiebesök och andra aktiviteter. Du får ett nyhetsbrev (samma som går till hela TeamFindIT), och riktad information till Qnet. 

Anmäl ditt intresse om att vara med i Qnet till: info@findit-solutions.se, men ring oss gärna på 026-24 02 98 om du har frågor och vill veta mer. Och tipsa oss om du vet någon som du  tror skulle ha nytta av att vara med i Qnet.


Vi söker mentorer till CoderDojo Sandviken


 

Lär ut det du kan om programmering - och utveckla dig själv dessutom!
Till konceptet CoderDojo söker vi nu stödjande företag och mentorer, som vill vara med och driva CoderDojo Sandviken framåt. Vi behöver engagerade personer som kan stötta barnens lärande, från grundläggande till avancerad nivå, på våra träffar. Man måste inte ha kunskap om programmering för att hjälpa till då det finns mycket annat runt omkring som ska fixas i samband med träffarna, som mottagande och fikat till exempel. Det räcker med ett genuint intresse av att hjälpa barn och ungdomar att utvecklas och lära sig nya saker. Vi ser gärna både manliga och kvinnliga mentorer.
 
Om att vara mentor:

 ”Jag tycker att det är roligt att jobba med barn och ungdomar. Att få vara med när de utvecklas, hittar lösningar och får förståelse för saker de aldrig tidigare gjort är fantastiskt. Det är extra kul att CoderDojo riktar sig till alla, både de som är helt nya inom programmering och de som kan en hel del”
Sandra Löthman, mentor

”Det är inspirerande att se ungdomarna vrida och vända på sina problem. Ibland behöver man inte göra något, bara vara där och lyssna så löser de problemet själva. Andra gånger får man vända ut och in på sig själv sig för att hjälpa till och det är utvecklande även för mig som mentor”
Per Josef Andersson, sammanhållande mentor i Coder Dojo Sandviken.

Läs mer om konceptet här
CoderDojo Sandviken finns också på facebook.
Bra sida att gilla om du är intresserad av programmering och att lära ut. Här ser du också när träffarna genomförs och när anmälan för deltagarna öppnar.

Vill du vara med som mentor i CoderDojo?
Skicka ett mail till coderdojo.sandviken@gmail.com så kontaktar vi dig. Eller ring Ida Lundberg, SPU och FindIT 026 - 24 17 30.
 

Nyheter

EU-kommissionens digitala strategi är antagen - vad innebär den?

"Folk måste fritt kunna korsa gränser online precis som de gör offline." EU-kommissionen lade den 6 maj fram en strategi för att skapa en digital inre marknad.

Kommissionen fokuserar på tre områden: bättre tillgång till digitala tjänster och tjänster för konsumeter och företag, bättre näringslivsklimat för digitala nät och tjänster, samt att integrera den digitala tekniken i ekonomin.

Inom området digitalt samhälle anser kommissionen att EU bör hjälpa industrisektorer att integrera ny teknik, säkerställa interoperabilitet mellan olika standarder, hantera frågor kring big data och molntjänster, samt höja befolkningens digitala kunskaper.

Så skriver Veckans Affärer om den nya strategin


FindIT i höst - boka in datumen idag!

 • Vi är med på FöretagarForum 1-3 oktober, Göransson Arena. Mer information kommer i separata utskick.
 • Årets IT- Forum går av stapeln den 11 november.  Missa inte!


Vill du vara med på IT-Forum 2015?

Den 11 november är det återigen dags för IT-Forum så boka datumet i din kalender redan nu. Du kan precis som tidigare välja att vara med på ITForum som deltagare och ta del av dagens föreläsare, mässa och passa på att mingla och nätverka. Vill du och ditt företag ha en mer delaktig roll i årets IT-Forum? Vi kan erbjuda plats i mässan,  eller välkomna dig som frukostcase-leverantör eller varför inte delta som föreläsare under dagen. 

Leverera lite kunskap till frukost
Förra årets frukostcase som genomfördes av två av våra huvudpartners fick mycket goda recensioner och var ett uppskattat sätt att starta dagen på för många av deltagarna på mässan. Kanske är ditt företag intresserad av att leverera frukostcase i år och samtidigt bli vår huvudpartner? Slå oss en signal eller maila så bokar vi ett möte.

Vill du vara med som utställare på IT-Forum 2015?
Som tidigare år kommer vi att erbjuda monterplats till dig som vill ställa ut på IT-Forum. Har du idéer kring detta och vill boka en plats redan nu så är du välkommen att höra av dig!  

För mer information:
Helen Karlsson, 026-24 02 98 eller helen.karlsson@findit-solutions.se.
   

 
 

Aktuellt hos samarbetspartners


Boost Innovation™ 3.
För sina medlemmar arrangerar Fiber Optic Valley för tredje året i rad innovationstävlingen Boost Innovation™ – årets viktigaste tävling för att skapa innovationskraft i regionen – nu med ett helt nytt upplägg! Ta chansen att söka lösningar utanför den egna organisationen när ni nu får tillgång till världens bästa forskare, studenter, uppfinnare och entreprenörer! 
Deadline 31 maj. Läs mer här om tävlingen och hur du blir medlemEn branschöverskridande automationskonferens 1-3 september
Automation Summit är en tvådagarskonferens som tar sikte på utveckling och framtida utmaningar i automationsindustrin. Bakom initiativet står Automation Region i samarbete med Västerås stad, Scanautomatic & ProcessTeknik samt det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA). 
 

FindIT på sociala medier: 

  

Nästa nyhetsbrev utkommer runt den 10 juni.