Nyhetsbrev juni


Här kommer månadens nyhetsbrev och en midsommarhälsning från FindIT. 


FindIT beviljas 21 miljoner till regional satsning inom Industriell IT

FindIT  har prioriterats av Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige och erhåller 9,7 miljoner under sammanlagt tre år för sitt projekt Hållbar IT. Genom finansieringen kan FindIT, med fokus på industriell IT, bidra till att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation i regionen Gävleborg/Dalarna. Medfinansiärer i projektet är Region Gävleborg, Region Dalarna och Sandvikens kommun.

– Inom ramen för Hållbar IT kommer vi att gå in i nya fokusområden och det känns spännande. Vi kommer att medverka till att det tas fram en standard för en IT-plattform som underlättar kommunikationen mellan industrin och dess leverantörer. Vi kommer att titta närmare på Gamification och hur det kan utveckla industrin. Effektiv hantering och analys av processdata, Big Data, genom industriella IT lösningar är ett tredje fokusområde som vi också tittar på, säger Britta Haag, processledare FindIT.


Några  sammanfattande rader om  FindIT från våren

Under våren har vi inlett en kartläggning av IT-leverantörer i vårt nätverk. Hittills har vi hunnit träffa 13 företag och alla möten har varit mycket givande. Intervjuerna utgör en grund för FindITs fortsatta arbete. Vi hittar de frågor som är relevanta att jobba med.  Nästa steg är att  hitta de kopplingar och samarbeten som leder fram till de bästa lösningarna. Det i sin tur betyder utveckling och framgång för våra medlemsföretag i Gävleborg och Dalarna, vilket är vårt syfte.  Under hösten fortsätter inventeringen.
Tack till er som deltagit!
Under våren har vi  haft föreläsningar på ämnen som Gamification, Digitala nomader - hur du skapar affärer via nätet, Qnet har träffats hos Ovako och pratat karriär  och vi har varit deltaktiga i andras event och aktiviteter som tex Teknikmässan och Stålforum. Vi har haft PiiA på besök för att dela med sig om information kring projektmedel som finns att söka. Detta för att nämna några exempel. 

Vi vill tacka alla er som har samarbetat med oss, bidragit och deltagit i våra aktiviteter under våren.  

Ge oss feedback - så kan FindIT göra ännu större nytta
Berätta gärna för oss  hur ni vill ha kontakt med FindIT. Vilka ämnen vill ni att vi ska ta upp framöver? När på dagen passar det bäst för er att komma till våra aktiviteter/föreläsningar? Har ni annan feedback som ni vill ge oss så hör av er. 

Kontakta någon av oss på FindIT
Britta Haag, processledare
Telefon: 026-24 17 57

Peter Nordqvist, projektledare
Telefon: 026-24 16 68

Helen Karlsson. kommunikatör
Telefon: 026-24 02 98

E-post:info@findit-solutions.se


 Så kan du samarbeta med FindIT i höst

 
Ta plats med FindIT på FöretagarForum, 1-3 oktober 2015
FindIT deltar tillsammans med Sandbacka Park på Företagarforum i oktober. Vi erbjuder våra medlemmar i TeamFindIT möjlighet att delta med oss under Företagarforum. Vi önskar då att ni har ett förslag på något som ni kan bidra med i vår monter, tex en kortare dragning eller ett spännande exempel på ett framgångsrikt case eller någon ny teknik som ert företag kan visa upp. Deltagandet i montern är tidsbegränsat och antal platser som vi kan erbjuda under mässdagarna är också begränsat.

Hör av er till oss på FindIT så berättar vi mer!


 

 

Från Företagarforums program

​Vi kan desssutommed glädje meddela att Susanne Timsjö, som tidigare har föreläst hos FindIT,  gästar FöretagarForum och stora scenen den 1 oktober. Kom och lyssna på Susanne och besök sen FindIT i vår monter för mer diskussion om ämnet gamification.


Är gamification nyckeln till framtidens industri?

Gamification är en process där man använder speltänk och spelmekanismer för att engagera människor även i andra sammanhang än i just spel. ABB ligger i framkant och visar lyckade exempel på vad gamification kan göra för att lyfta industrin.
Susanne Timsjö, Manager, User Experience, ABBLäs mer om mässan: www.foretagarforum.comIT- Forum den 11 november 2015

Utmaningar och möjigheter med digitalisering

Den 11 november bjuder vi in er till vår årliga branschdag.  Ett tema för årets IT-forum är  IT-säkerhet och de utmaningar som finns kring detta som en ökad digitalisering bidrar till.

IT-Forum tar sikte på framtidens IT-trender, spanar efter nyheter inom Processindustriell IT och Automation och ger dig inom tillverkande industri viktiga pusselbitar som kan leda till ökad effektivitet och lönsamhet i din verksamhet.

Så kan du medverka i årets IT-Forum
Precis som tidigare kommer vi att bjuda in er till en heldag med medlemmar från FindITs nätverk, intressanta föreläsare och en utställningsdel. Boka in dagen i din kalender redan i dag. Om du vill vara med på IT-forum i någon form utöver som besökare är du varmt välkommen med dina förslag till oss. Här tipsar vi om några sätt som du kan medverka på: 

Boka din plats som utställare
Bli en av våra huvudpartners och presentera ett spännande case till frukostföreläsning 
 Testpanel för EU-projektet InTouch

FindIT och EU-projektet InTouch-ICT bjöd in till ett seminarium på Sandbacka Park där man pratade om hur IT-företag i Europa ser på kompetenser som anses värdefulla för framgång och utveckling, men som ligger utanför den normala kärnkompetensen, så kallade ”non routine skills”, eller på svenska ”icke rutinmässiga kunskaper”.
Under seminariet fungerade också deltagarna som textpanel och fick chans att testa det mobilbaserade utbildningsmaterialet och ge feedback på detta. Detta var ett av flera test som genomförs i olika länder i Europa.

Sammanhållande för seminariet var Stefan Wiik, CFL, Söderhamn. 

Mer information om InTouch-ICT projektet finner du på www.intouch-ict.eu


Kontakt
Britta Haag, FindIT
Telefon: 026-24 17 57, mobil 070-089 96 59
E-post: britta.haag@findit-solutions.comVårens sista CoderDojo

Måndag den 1 juni hade vi den sista CoderDojo träffen för våren. Nu är det sommarlov även för programmerande barn och ungdomar och
mentorer.


CoderDojo Sandviken har slagit väl ut och vi har haft många engagerade ungdomar och mentorer som deltagit på träffarna.Under våren har det varit 14 träffar i CoderDojo Sandviken där antalet deltagare har "snittat" på 19 barn och ungdomar. Alla mellan 7-17 år har möjlighet att delta och att lära sig koda, utveckla hemsidor, appar, program, spel och utforska teknik. Av de 271 deltagarna så är det 90 unika individer som har tagit chansen att lära sig något nytt. Just nu finns totalt ca 20 mentorer knutna till CoderDojo Sandviken och vid varje träff deltar ca 5-7 mentorer som stöd och hjälp till ungdomarna på olika sätt. Är du intresserad att bli mentor kontakta då Ida Lundberg, 026 - 24 17 30 eller maila coderdojo.sandviken@gmail.com

Vi räknar med att CoderDojo Sandviken startar igen runt månadsskiftet augusti/september och hoppas på att många fler barn och ungdomar kommer för att inspireras och lära sig något nytt. För mer information håll koll påwww.sandbackapark.com/CoderDojo

CoderDojo Sandviken finns också på facebook.

Vill du vara med som mentor i CoderDojo?
Skicka ett mail till coderdojo.sandviken@gmail.com så kontaktar vi dig. Eller ring Ida Lundberg, SPU och FindIT 026 - 24 17 30.


Från FindITs samarbetspartners
Utveckla ditt företag med studentsamarbeten 
Det finns flera sätt att samarbeta med högskolorna på. Högskolan i Gävle har ställt samman några sätt som kan vara av intresse för dig inom industri, automation och IT.
Som företag har du möjlighet att få en fråga som du har i din verksamhet belyst av en eller flera studenter. Läs gärna mer här: hitta samarbeten

Vi på FindIT hjälper också gärna till att hitta kontakter inom relevanta områden mot Högskolan Dalarna. 
 


En branschöverskridande automationskonferens 1-3 september
Automation Summit är en tvådagarskonferens som tar sikte på utveckling och framtida utmaningar i automationsindustrin. Bakom initiativet står Automation Region i samarbete med Västerås stad, Scanautomatic & ProcessTeknik samt det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA). Ha en trevlig sommar och semester önskar FindIT! 

 


FindIT på sociala medier: 

  

Nästa nyhetsbrev utkommer i augusti