VI SUMMERAR ÅRETS IT FORUMVar du där? 

I sådana fall vet du att Sandbacka Science Park fylldes med folk redan vid halv åtta på morgonen och att många blev kvar hela dagen. Det ser vi som ett gott betyg. Det första föredraget var högaktuellt och många var intresserade av att få veta mer om den nya personuppgiftslagen, GDRP, som träder i kraft den 25 maj 2018. Paul Dominique från Konsultbolag1 lyckades med konststycket att köra grupparbeten, göra lagen begriplig och få folk att skratta inom loppet av 40 minuter. Imponerande! 

Därefter satte årets IT-Forum igång på allvar med Johan Färnstrand, Regiondirektör, Region Gävleborg, som invigningstalare. Malin Rogström, Utvecklingschef på Sandbacka Science Park, höll i taktpinnen och guidade oss genom de gemensamma delarna på stora scenen. Susanne Timsjö från ABB var först ut. Hon berättade bland annat att vi kan sluta oroa oss över att robotarna ska ta våra jobb i framtiden. Det är nämligen så att områden med hög robotdensitet har låg arbetslöshet. Skillnaden ligger helt enkelt i att vi människor får göra roligare jobb, medan robotarna tar över de farliga, tunga och monotona uppgifterna. 

Det fanns som vanligt tre spår att fördjupa sig i under dagen: 
  • Framgång via samverkan och testarenor 
  • Framtidens kompetenser och verktyg 
  • Digitalisering – träffa företagen som tagit steget  

Många var lite frustrerade över att inte kunna vara med på flera spår samtidigt och det är inte svårt att förstå. Hur väljer man mellan att lyssna på konkreta tips från företag som kommit en bra bit på sin digitaliseringsresa och exempelvis information om blockchain-teknik och IoT för ökad personsäkerhet i industrin? 

Dagens sista talare var Pasi Kangas från Sandvik, som berättade om öppen innovation och hur Sandvik jobbar med digitalisering. En av de utmaningar de försöker få hjälp med genom öppen innovation är spårbarhet av stålet, hela vägen från smälta till färdig komponent; något som är otroligt svårt på grund av höga temperaturer och omild behandling i tillverkningsprocessen, men Pasi är positiv till att det ska lyckas. 

Therese Öhman från Invotech utsågs slutligen till årets nätverkare. Med stort engagemang har hon delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom digitalisering under året; bland annat på Kick-start-träffarna. 


Vill du få mer koll på vad vi pratade om på IT Forum. Läs artiklarna här!

Framtidens robotar finns redan ibland oss
Har du koll på GDPR? 

Vad tyckte studenterna från Högskolan i Gävle om IT Forum och hur ser de på framtiden?Några andra röster om IT Forum:

Nästa IT Forum blir den 24 oktober 2018! Vi ses väl då!