Industrins nya verktyg i praktiken

Idag finns teknik för nästan vad som helst; det är bara fantasin som sätter gränser för hur den ska användas. Många företag känner sig dock vilsna i de ska komma igång. Den tredje maj bjöd FindIT in till en inspirationsdag i Teknikdalen i Borlänge för att sätta igång tanken hos besökarna, samt dela spännande projekt och kunskap.

Ett femtiotal deltagare fick lyssna på föreläsningar, testa ny teknik, fika och diskutera med varandra.

– Föreläsningarna var otroligt inspirerande. Kunskap om ny teknik och digitalisering kommer snart att vara helt nödvändig, oavsett var man jobbar. Det var därför jag kom hit idag, berättade en person i publiken som arbetar som plåtslagare i Hedemora.

Kompetensförsörjning med ny teknik

Magnus Björkman och Dan Nygren från Tension berättade hur de jobbar med gamification, både i idrottssammanhang och för industrin. De berättade om vilken omvälvning arbetsmarknaden står för idag.

– Vi lever i en spännande tid. Många av de som jobbar i industrin idag tillhör den generation som suttit fjorton år i skolbänken och räknat i en mattebok utan att någonsin få någon mer feedback än en liten glädjekänsla när facit stämde överens med det egna svaret. Det duger inte för dagens unga. De är vana vid spelvärlden, sociala medier och olika former av interaktivitet, direkt återkoppling och belöningar, berättade Dan Nygren.

Att använda gamification är ett sätt öka engagemanget hos medarbetarna, men också kvaliteten, eftersom positiv feedback och belöningar vanligtvis leder till att man anstränger sig lite extra.

Ett annat företag som stigit kraftigt i attraktion på arbetsmarknaden är HIAB, ett anrikt lyftkransföretag som inte precis förknippats med innovation och framsynthet. När de utvecklade sin nya kran HiVision™ ville de därför slå på stora trumman och bad ByBrick Interface om hjälp.

– Vi skapade en simulator baserad på virtual reality (VR) av en riktig styrhytt. Där kan användaren prova att använda HiVision™ på ett verklighetstroget sätt. Sedan la vi på lite gamification och skapade ett spel för att nå ännu fler. Det var då säljarna fick upp ögonen. De ville ju också ha något att visa för sina kunder, berättade Elin Sjöström från ByBrick Interface.

Inte nog med att det blev ett sug efter fler applikationer internt på HIAB. VR-lösningarna stärkte också varumärket, både ur ett kundperspektiv och för potentiella medarbetare. HIAB, som tidigare ansetts som lite mossiga fick plötsligt massor av besökare på mässor och den interna stoltheten har ökat.

Elin Sjöström berättade även om andra företag som börjat jobba med VR och AR och att de börjar se nya möjligheter i tekniken.

– När man börjar kombinera AI, voice computing, IoT, VR och AR börjar det hända spännande saker! Tänk om man kunde ha tekniken i en ögonlins och därigenom kunna ta del av massiva mängder information som man kan behöva… fast vill vi det? Orkar vi med mer information, funderade hon. Istället lanserade hon idén om att man kunde få bestämma vad man ser genom de där linserna. Gröna ängar och soldränkta stränder mitt i stan kanske? Möjligheterna är oändliga och som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser.

Konsten att rädda bin med data

Petter Hedberg från företaget Teorem berättade en spännande historia om bin. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer faktiskt från växter som humlor och bin har pollinerat. Det är en något chockerande siffra med tanke på att våra bins överlevnad är hotad. Biodlaren Björn Lagerman från Lindesberg har nu utvecklat en app, BeeScanning, tillsammans med Teorem. Appen hjälper biodlare i hela världen att rädda sina bin från parasiten Varroa. BeeScanning baseras på artificiell intelligens och bygger på data från jordens alla hörn.

– Ju mer data man har som träningsmaterial, desto bättre blir tolkningarna och resultaten. Tack vare Björns stora nätverk kunde han skaka fram massor av information från olika biodlare och får därmed en mycket bra träffsäkerhet, berättade Petter.

Appen har nominerats till flertalet priser och vunnit stor internationell spridning i media. Petter berättar att artificiell intelligens kan användas inom alla områden där man vill se mönster, hitta avvikelser eller se trender i stora mängder data. Sjukvården är ett sådant exempel, där AI kan hjälpa läkare med beslutsunderlag.

Sara Edin höll med om att resultaten blir bättre ju mer data man har. Hon representerar FindIT i projektet Deep Process Learning som pågår på Billerud Korsnäs i Gävle. Även där ska artificiell intelligens användas för att ge beslutsunderlag till operatörerna.

– Vi har begränsat oss till en enda kartongmaskin, PM4, men bara i den operationen analyserar vi 300 parametrar. Det finns hur mycket data som helst, från fiberstorlek och pH till temperatur och densitet berättade hon.

Fem tips för att komma igång

Alla föredrag under eftermiddagen syftade till att ge inspiration till att komma igång med ny teknik och de möjligheter de ger. Några handfasta tips som kom upp under dagen var:
  1. Fundera över vilka problem ni vill lösa
  2. Börja i liten skala – när man väl börjar hittar man nya möjligheter
  3. Samla data och gör den tillgänglig
  4. Sätt en budget – ibland kan flera avdelningar vara med och betala. Marknadsavdelningen till exempel.
  5. Våga misslyckas!Elin Sjöström från ByBrick InterfaceMagnus Björkman & Dan Nygren från Tension​Per från FindITTest av VR-glasögon med ByBrick