Välkommen till FindIT, Dan Magnusson

Den 22 oktober får FindIT en ny kraft. Då börjar Dan Magnusson jobba heltid på FindIT, men redan nu ägnar han fredagarna till att förstå verksamheten, lära känna människor och bygga upp sitt nätverk. Han kommer närmast från en tjänst som biträdande rektor på Centrum för Vuxnas Lärande, CVL, där han fortfarande leder kursen Entreprenörskap.

– Det kan vara svårt att få jobb idag, även om man vidareutbildar sig, så jag föreslog att vi skulle erbjuda en kurs i entreprenörskap för våra elever. Det föll i god jord, men vi saknade lärare, så jag ryckte in, skrattar Dan. Det är så han är; flexibel, med nära till skratt; en sådan som hittar lösningar där andra ser problem.

Dan, vad är det som lockar med FindIT?
Ett brinnande intresse för digitalisering och det konkurrensläge svensk industri står inför just nu. Det handlar helt krasst om att digitalisera eller dö. Det spelar ingen roll vad du vill tillverka idag – skicka en ritning till ett företag i exempelvis Kina och de kommer att leverera snabbt, billigt och med helt OK kvalitet. Om svensk industri ska kunna konkurrera med sådana företag måste vi automatisera, digitalisera, hitta nya affärsmodeller och jobba annorlunda. Jag är helt säker på att vi kan klara det, men det måste ske nu. Det här tycker jag är superspännande och jag vill hjälpa företagen att hoppa på tåget medan det finns tid.

Vad blir ditt första uppdrag på FindIT?
Kick-starterna blir mitt första uppdrag. Nu i början kommer jag att göra allt för att lära mig mer om hur vardagen ser ut för våra medlemsföretag och vilka utmaningar de står inför. Med min bakgrund hoppas jag att jag kan hjälpa företagen att lyfta blicken och hitta nya möjligheter. Digitalisering handlar ju egentligen väldigt lite om teknik; snarare om att hitta nya affärsmodeller och våga tänka annorlunda än igår.

Vad har du för bakgrund?
Jag är programmerare i grunden, läste administrativ databehandling (ADB) för många, många år sedan och har därefter läst allt möjligt. Ett tag jobbade jag som systemutvecklare, men det var faktiskt rätt ensamt och trist, så jag blev IT-konsult där jag fick träffa folk. På 90-talet började ny teknik göra det möjligt att jobba mer effektivt med ljud, bild och film. Då läste jag multimedia och kommunikation, vilket var superkul. Jag är nyfiken och gillar att lära mig nya saker, så jag pluggar nya saker hela tiden. Jag har jobbat på många olika företag i min karriär. Sogeti, Sandvik Coromant, Sandvik IT, Folkuniversitetet och CVL för att nämna några. Därutöver har jag drivit eget företag under en period, vilket var mycket lärorikt.

Vad drivs du av?
Att förändra världen (skratt). Jag gillar förändring, att lära mig nya saker, att umgås med andra och hjälpa dem att lyckas. Det är kanske därför jag hamnat på både Folkuniversitetet och CVL. Jag tycker att det är roligt att lyckas tillsammans helt enkelt.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Just nu bor båda sönerna hemma, mellan studier, jobb och liv, så jag umgås mycket med familjen. Min ena son har liknande intressen som mina, så vårt hem ser tidvis ut som en studio med kameror, musik och stativ överallt. Min fru säger dessutom att jag borde träna mer, och jag gör förstås som hon säger.

Fotograf: Stéfan Estassy
Dan Magnusson, projektledare FindIT

Vill du komma i kontakt med Dan?
E-post: dan.magnusson@sandviken.se